Sponsoren
Rijbewijs C en C1
Voor het besturen van een vrachtwagen wel of niet als beroepschauffeur of als bestuurder van een groot “zwaar” voertuig dien je in het bezit te zijn van een Rijbewijs C oftewel een vrachtwagen rijbewijs. Afhankelijk wat je doet met het rijbewijs kun je een C of C1 vrachtwagen rijbewijs halen.
Het rijbewijs C kan voor een groot aantal “grote” voertuigen worden gebruikt, waarbij het eigen gewicht van het voertuig meer is dan 3500 kg. Voor het besturen van een dergelijk groot en zwaar voertuig moet je capabel genoeg zijn om mogelijk gevaarlijke situaties goed te kunnen inschatten. Let wel, een zwaar voertuig reageert traag en dus heb je een langere remweg. Vandaar ook dat je minder snel mag rijden dan het overige kleine verkeer.
Met het rijbewijs C1 mag je alleen maar voertuigen rijden, met een maximaal toelaatbaar gewicht van 7500 kg! Met het C rijbewijs mag je voertuigen besturen boven de 7500 kg. Om als beroepschauffeur te kunnen fungeren, dien je in het bezit te zijn van de code 95.
Wat kun je met vrachtwagen rijbewijs C1?
Personen die af en toe een vrachtwagen willen besturen, echter niet meer dan 12 uur per week, kunnen een rijbewijs C1 halen, wat betekent dat het rijbewijs is afgegeven zonder vakbekwaamheid van een beroepschauffeur. Daarnaast kan het zijn dat je als privé persoon een camper aanschaft met een gewicht hoger dan 3500 kg. Deze mag je niet besturen met een rijbewijs B of BE, echter dien je eveneens een C1 rijbewijs te hebben. Grote voertuigen vergen meer behendigheid in het goed manoeuvreren van het voertuig aangezien kleine en grote voertuigen niet op dezelfde manier reageren. Rustig sturen en behendig het gas- en rempedaal gebruiken zijn van belang.
Wat kun je met vrachtwagen rijbewijs C?
Als beroepschauffeur zit je continu op de weg, en dien je naast een rijbewijs C een code vakbekwaamheid voor vrachtwagen chauffeur te hebben. Naast voertuig techniek, verkeersregels en –inzicht in combinatie met vrachtwagen behendigheid dien je ook kennis te hebben van het chauffeurs moraal, administratieve handelingen en specifieke chauffeurs gerelateerde aspecten.
Continue geconcentreerdheid, het op tijd rusten zoals de vrachtwagen tijd registratie dat aangeeft, verantwoordelijkheid voor de lading, bekwaam vrachtwagen rijgedrag, deze dingen moeten je worden bijgebracht middels een intensieve theorie en praktijk opleiding. Veilig rijden daar draait het om, ook al ben je dagen onder weg toch moet je elk moment van de dag oplettend zijn.
Welke stappen moet je doen om je vrachtwagen rijbewijs te halen?
De te nemen stappen om een rijbewijs C1 te verkrijgen:
- Deel 1 vakbekwaamheid (verkeer en techniek) met het theorie examen rijbewijs C;
- Deel 2 vakbekwaamheid (administratie);
- Praktijkopleiding met een begin les van twee uren waarmee wordt bepaald wat voor lespakket en -duur bij jou past;
- Het CCV praktijk examen.
- Voor het rijbewijs C dienen de volgende stappen eveneens te worden genomen:
- Deel 3 vakbekwaamheid betreffende een drietal omstandigheden van deel 1 en 2;
- Een besloten terrein en praktische toets.
Na het voltooien van jouw stappen
Heb je alle onderdelen behoorde bij het rijbewijs C of C1 goed doorlopen dan ontvang je van het CBR de Verklaring van Rijvaardigheid C eventueel met de code vakbekwaamheid. Je bent hiernaast verplicht je medisch te laten testen omdat je een relatief gevaarlijk voertuig bestuurd. Medische beperkingen mogen geen negatieve invloed uitoefenen op je rijvaardigheid en je reactie snelheid. Met de verstrekte documenten kun je bij jouw gemeente het rijbewijs C afhalen.